Hur många skyddsrum finns det i Sverige?


En ökad oro för omvärldsläget under de senaste åren har gjort frågan om skyddsrum allt hetare. Faktum är att Sverige är bland de skyddsrumstätaste länderna i världen, där endast Schweiz har en högre kapacitet. Trots det finns inte tillräckligt med plats för alla – men det har sin förklaring.

Sverige har under 1900-talet upp ett omfattande skyddsrumsnätverk med cirka 64 000 skyddsrum, som tillsammans kan skydda runt sju miljoner människor. Skyddsrummen är spridda över hela landet och är oftast belägna i flerbostadshus, industribyggnader och offentliga lokaler.

De flesta är så kallade normalskyddsrum, vilka ofta används som förråd eller cykelrum i fredstid och kan snabbt ställas om vid behov.

Skyddsrummen är inte utformade för att rymma hela Sveriges befolkning, utan prioriterar tätorter och städer där det är svårt att evakuera invånarna. Mindre orter och landsbygd har därför en lägre täckning, baserat på att dessa områden enklare kan evakueras i en krissituation.

– I en krissituation behöver dessutom samhällskritiska funktioner fortsätta att fungera, så som sjukhus och försvar. Man ska därför inte tolka det som att över 2 miljoner svenskar kan offras vid händelse av krig, säger Anders Jacobsson, vd på Roslöv, Västsveriges största helhetsleverantör inom skyddsrum.

Behöver uppfylla krav från MSB

Den svenska skyddsrumsstrategin har byggts upp genom årtionden av försvarsinvesteringar och säkerhetspolitiska åtgärder, med start under andra världskriget och fortsättning genom kalla kriget. Även om skyddsrummen inte är avsedda för alla är nätverket robust och täcker många av de mest sårbara områdena i landet.

Sveriges unika strategi har skapat ett av världens mest heltäckande skyddsnät för civilbefolkningen, anpassat för moderna säkerhetsutmaningar. Men för att skyddsrummen ska fylla sin funktion behöver de uppfylla särskilda krav från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

Är du som fastighetsägare i behov av rådgivning eller inspektion och underhåll av det skyddsrum du ansvarar för?

Roslöv inspekterar och hjälper dig att reda ut om det behövs vidtas några åtgärder med skyddsrummet. Du får samtidigt ett kostnadsförslag för att iordningställa det till ett godkänt skick.

– Vi utbildar gärna fastighetsägare och fastighetsskötare om vad det innebär att ansvara för och sköta om ett skyddsrum. Det är en samhällsbärande uppgift som vi alla tjänar på att den tas på allvar, säger Anders Jacobsson.